Italië - Rome; Franz Schott (1548-1622) italianizzato

€ 2,00
00depuis 2 nov.. '24, 04:17
Partager via
ou

Description

http://digitale.bnc.roma.sbn.it/tecadigitale/libroantico/BVEE037581/0001

Plaat afkomstig uit de Romeinse editie van "De nieuwe route van Italië door Francesco Scotti nu gecorrigeerd, vervangen en uitgebreid met vele historische erudities en koperen figuren"; In Rome, het Heilig Jaar M.DCC. (1700) - Ten koste van Michel' Angelo en Pier Vincenzo Rossi, in de Salamandra (zoals te zien op de foto "Titolo Antiporta" niet te koop)

Zwart-wit kopergravure, uitstekende inkt- en diepdruk op vergépapier met watermerk. In goede staat, lichte sporen van foxing en bruining. Zichtbare ligatuurmarkeringen in de linkermarge zoals weergegeven op de foto. VERZEKERDE koeriersverzending. Herkomst uit privécollectie.

Afmetingen: ca. 160 x 200 mm (blad)

Franz Schott (1548-1622) Italianiserend (Francis Scotus)

Franz Schott, in het Latijn Franciscus Schottus, Italianized Francesco Scoto (Antwerpen, 1548 – 1622), was een Vlaamse jurist en reiziger.
Broer van Andreas Schott, hij was de auteur van een gids voor pelgrims die naar Italië gingen voor het jubileum van 1600: het Itinerarium nobiliorum Italiae regionum, urbium, oppidorum, et locorum. Het werk was enorm succesvol en werd vertaald in het Italiaans, Engels, Frans en herdrukt tot in de achttiende eeuw

Over het leven van de jurist Franz Schott is niet veel bekend, behalve dat hij uit Antwerpen kwam en rechten studeerde. Zoals we al zeiden, publiceerde Schott in 1600 de eerste editie van het in het Latijn geschreven werk met de titel Itinerarii Italiae bij Jeans Moretus in Antwerpen[1], met als doel lezers, vooral pelgrims die naar Italië en vooral naar Rome gingen, te voorzien ter gelegenheid van het Heilig Jaar, een gids met praktische informatie om gemakkelijk rond te reizen.

In 1601 werd door de twee Padua-uitgevers Francesco Bolzetta en Pietro Bertelli de tweede Latijnse editie van Franz Schotts Reisplan van Italië gepubliceerd in Italië, in Vicenza; het werk werd verrijkt met de kaarten van enkele Italiaanse steden en de tekst werd, op verzoek van de uitgevers, uitgebreid door tussenkomst van Geronimo Capugnano, een Dominicaanse monnik uit Bologna[3]. Een volgende Latijnse editie werd in 1610 in Vicenza gepubliceerd door Pietro Bertelli. In 1620 probeerde dezelfde auteur Franz Schott, gedreven door het onmiddellijke succes dat zijn Reisplan had behaald, nog een Latijnse editie ervan te publiceren, en deze uit te breiden naar Duitsland. In 1625, na de dood van Franz Schott, gaf zijn broer Andreas ter gelegenheid van een nieuw jubileumjaar een nieuwe Latijnse editie van het Reisplan uit, gevolgd door de editie die in 1655 in Amsterdam werd uitgegeven door de grote geografische uitgever Jodocus Jansson. Deze laatste uitgave, die ten onrechte werd toegeschreven aan Andreas Schott, bevatte achttien kaarten van Italiaanse steden, grotendeels ontleend aan de atlas van Joannes Jansson, de broer van de uitgever, getiteld Illustrium Italiane urbium tabulae en gepubliceerd in 1657. verscheen al in 1626 in de Nova et accurata Italiane descriptio.

Met name voor Italiaanse edities werd de eerste Italiaanse editie van Schott's Reisplan van Italië in 1610 in Venetië gepubliceerd door de uitgever Francesco Bolzetta. Het was gebaseerd op de Latijnse tekst uit 1601, maar de titel vermeldde ten onrechte dat het werk aan Andreas Schott werd toegeschreven. Alle daaropvolgende Italiaanse edities stamden af van deze eerste Italiaanse editie. Dankzij het werk van Francesco Bolzetta werden de Vicenza-edities van 1615, 1622 en 1638 en de Padua-edities van 1629, 1642 en 1649 gepubliceerd. In al deze Italiaanse edities werd de fout bij het toeschrijven van het auteurschap van het werk gehandhaafd Schott, in plaats van zijn broer Franz. In Rome werd Schott's Reisplan voor het eerst gepubliceerd in 1650 door de uitgever Filippo De Rossi, gebaseerd op de tekst uit 1649. Vanaf deze editie werd de toeschrijving van de gids aan de legitieme auteur, Franz Schott, hersteld. Universiteit van Genua


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app.

    Bieden is uitsluitend mogelijk op de website van Catawiki. Maak eenvoudig een gratis account op de website aan en biedt direct mee!

    Kavel omschrijving


    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Numéro de l'annonce: a144085693